Collegebericht Sweco-onderzoek

12-06-2024
347 keer bekeken

Op woensdag 12 juni stuurde het college een bericht naar de gemeenteraad betreft het Sweco locatieonderzoek en het vervolg van het haalbaarheidsonderzoek naar Santpoort-Zuid.

 In het collegebericht komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Aanpassing van Sweco locatieonderzoek levert nieuwe locatiemogelijkheden op
  • Verdiepende analyse en conclusie Sweco
  • Reactie gemeente Velsen op het Sweco locatieonderzoek
  • Nieuwe inzichten, verruiming locatiemogelijkheden
  • In gesprek met de raad over het vervolg.

 

Korte samenvatting collegebericht

Gemeente Velsen gaf in juni 2023 adviesbureau Sweco de opdracht om een locatieonderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid van een azc in de gemeente Velsen. Dit is gedaan aan de hand van verschillende basiscriteria voor de opvang van 250-300 asielzoekers. 

Op 18 april 2024 gaf de raad een nieuw kader mee voor het onderzoek, namelijk een locatie voor 200 asielzoekers. Hierdoor is ook het locatieonderzoek van Sweco aangepast.

Nieuwe locaties

Uit dit onderzoek kwamen nieuwe mogelijke locaties in beeld, waaronder Waterloo in Driehuis en Paramaribostraat in Santpoort-Noord. Hierdoor zijn er nu vier voorkeurslocaties, samen met de Elta en Handgraaf in Santpoort-Zuid. Deze laatste twee liggen in beschermd landschap. Sweco geeft aan dat de locaties in Santpoort-Noord en Driehuis de voorkeur heeft, aangezien deze niet in beschermd landschap liggen.

Waterloo en Paramaribostraat

Waterloo valt voor het college af als locatie voor een azc vanwege de in 2022 opgestarte concrete plannen voor woningbouw en vanwege de spreiding van kwetsbare doelgroepen over de gehele gemeente Velsen. In Driehuis vangen we namelijk op dit moment ook 88 alleenstaande minderjarige vreemdelingen op.

Voor de locatie Paramaribostraat is er meer onderzoek nodig op onder meer de punten ruimtelijke inpassing, flora en fauna, en geluid om te kijken of de locatie geschikt is.

In gesprek met de raad over het vervolg 

In Santpoort-Zuid doorliepen we van december 2023 tot nu een intensief participatietraject, waarin we zorgen, wensen, ideeën en adviezen ophaalden. Met de nieuwe informatie die we nu dankzij het Sweco onderzoek hebben, willen we eerst met de gemeenteraad in gesprek voordat we het locatieonderzoek en daarbinnen het participatietraject in Santpoort-Zuid afronden. Daarom stellen we de slotbijeenkomst met de klankbordgroep uit.

 

Het collegebericht (PDF) en het Sweco locatieonderzoek zijn op deze website te lezen

Collegebericht

Sweco locatieonderzoek

Wil je meer weten over het project Onderzoek azc-locatie Santpoort-Zuid?

Ga dan naar de projectpagina

Afbeeldingen

Cookie-instellingen